Brytyjskie obywatelstwo, stała rezydentura w UK

Jak zdobyc  brytyjskie  obywatelstwo, Brytyjski Paszport, Karta Rezydenta

Katarzyna Khezour Associate Paralegal

Katarzyna Khezour Associate Paralegal

 

Skontaktuj się z nami w celu pomyślnego złożenia wniosku o naturalizację dla Ciebie, jak i dla członków Twojej rodziny.

Rezydentura stała: £360 + £65 (oplata home office)
Obywatelstwo: £450 + £1236 (oplata home office)

tel: 0208 68 23 950 | 0208 76 74 088

 

 

Uwaga! Mimo tego, iż po minimum 5 latach (legalnego) pobytu na Wyspach nabywamy prawa rezydenta to jednak nie wystarczy, aby mieć udokumentowaną rezydenturę. W staraniach o brytyjskie obywatelstwo musimy posiadać właśnie tzw. Kartę Rezydenta (na papierze), wystawianą przez Home Office, a która jest formalnym potwierdzeniem naszych praw.

 

 

Jesteś uprawniony  uzyskać obywatelstwo brytyjskie, jesli:

  • ukończyłeś 18sty rok życia, przy czym można również składać wnioski w imieniu dzieci
  • spełnieniasz wymóg stałego pobytu na terenie Wielkiej Brytanii
  • posiadasz dokument potwierdzający status stałego rezydenta (w przypadku obywateli UE)
  • jesteś osobą o nieskazitelnym charakterze
  • posiadasz odpowiednią znajomość języka angielskiego i wiedzę o Wielkiej Brytanii
  • jeśli masz zamiar żyć w Wielkiej Brytanii

 

 

Mamy dwa rodzaje rezydentury w UK -  tymczasowa i stala -  Karta rezydenta

Jeżeli mieszkamy i nieprzerwanie pracujemy przez okres co najmniej 12 miesięcy w Szkocji, Anglii, Walii, czy też Irlandii Północnej, to możemy ubiegać się o certyfikat rejestracji (tzw. rezydentura tymczasowa). Następnym krokiem jest otrzymanie statusu rezydentury stałej, którą możemy dostać po 5 latach.

 

 

Rezydentura tymczasowa w UK - Karta rezydenta

Polscy obywatele mogą aplikować o certyfikat rejestracji (Registration certificate) po 12 miesiącach ciągłego zatrudnienia w Wielkiej Brytanii.

Registration certificate jest dokumentem wydawanym obywatelom krajów Unii Europejskiej oraz Szwajcarii. Potwierdza on prawo do rezydencji w Wielkiej Brytanii. Nie trzeba posiadać tego dokumentu, aby przyjechać, żyć i pracować w UK.

 

 

Rezydentura stała w UK

Po 5 latach pobytu  i legalnej pracy w Wielkiej Brytanii obywatele EEA moga starać się o dokument potwierdzający stałą rezydenturę (Permanent Residence). Warunkiem jest udokumentowanie swojej historii  zamieszkania w UK, zatrudnienia, samozatrudnienia, studiowania bądź finansowej niezależności w tym okresie. Wnioskodawca powinien udowodnić, że utrzymywał się samodzielnie z legalnej pracy lub ze środków niepochodzących z państwowej kasy socjalnej. Dokumenty, które należy przedstawić, są bardzo podobne do tych, które załącza się do aplikacji o rezydenturę tymczasową.

 

W przypadku osób zatrudnionych na etacie potrzebne są zatem: list od pracodawcy, P60, P45, potwierdzenie otrzymywania wynagrodzenia (payslipy). W przypadku osób self-employed aplikacja powinna zostać wsparta m.in. rozliczeniami podatkowymi i potwierdzeniem opłacania składek na National Insurance Contributions Class 2 a także wyciagami bankowymi.

 

Wnioskodawcy posiadający status „dependant” (dzieci albo mauzonkowie/partnerzy) czyli będący na utrzymaniu osoby ubiegajcej się o status rezydenta, mogą wnioskowac o rezydenturę stałą razem z nią (w oparciu o jej status).

 

Naturalizacja - obywatelstwo brytyjskie

O obywatelstwo brytyjskie (British citizenship) obywatele EEA moga ubiegać się po 6 latach pobytu w UK, czyli rok po otrzymaniu Rezydentury Stalej (Permanent Residence). Proces ten nazywa się naturalizacją. Osoba chcąca starać się o obywatelstwo musi wykazac ze mieszkala w UK bez dluzszych przerw przez ostatnie 5 lat i musi zalaczyc Permanent Residence.

 

Wnioskodawca powinien miec ‘dobry charakter’ a wiec jest sprawdzana jego historia kryminalna. Dodatkowym wymogiem jest konieczność wykazania się znajomością języka angielskiego na poziomie B1 CEFR oraz posiadaniem wiedzy na temat historii, tradycji i życia w Wielkiej Brytanii. Aby to zrobić, należy zdać dwa odpowiednie egzaminy, po których uzyska się certyfikaty wymagane przez Home Office.

 

  • Permanent Residence : £300 + £65 Fee
  • Qualified Person Certificate EEA (QP)  : £200 + £65 Fee
  • British Citizenship :  £360 + £1121 Fee
  • Life in UK Test : £20 + £50 Test Fee
  • Test jezyka angielskiego GESE Grade (B1) : £20 + £150 Test Fee

 

 

Jak zdobyc angielskie obywatelstwo - brytyjskie obywatelstwo, rezydentura stała w UK i rezydentura czasowa, naturalizacja - British citizenship.

Comments are closed.